גירסה מקוצרת של הפוסט הזה התפרסמה באתר כלכליסט.
מי שמסתכל על ההצלחה של החברות הגדולות בעידן החדש, רואה שחלק גדול ממנה נובע משיתופי פעולה עם קהילות גדולות של יחידים וארגונים. מיקרוסופט, גוגל, אפל, אמזון – כל אלו בנו אימפריות גדולות המבוססות על שיתופי פעולה והעצמה עסקית של אלפי ומיליוני עסקים קטנים.
גוגל, לדוגמא, העניקה למיליוני אתרים את האפשרות לשלב פרסומות ולהרוויח מפרסום תכנים באתרים שלהם, תמורת הזכות להשתמש באתרים אלו כפלטפורמת פרסום. אמזון העמידה זירת מכירות שנתנה לעשרות אלפי עסקים את היכולת לפתוח חנות מקוונת בסביבה צרכנית מאוד, ואפשרה לה להגדיל מאוד את רווחיה מהאתר. אפל עושה רווח יפה מאוד מכל אפליקציה שנמכרת בחנות האפליקציות שלה, ועדיין מפתחי האפליקציות מרוויחים (טוב, בדרך כלל). ומיקרוסופט – כבר שנים רבות שמיקרוסופט מקדמת את עסקיה מול ארגונים באמצעות שיתופי פעולה.
בכל הדוגמאות שנתתי, ויש עוד רבות כמוהן, יש ארגון גדול שיוצר קהילה של בתי עסק קטנים שסובבים סביבו ונהנים משירות או הזדמנות שהוא יוצר עבורם. הארגון שיצר את הקהילה מרוויח, נוסף על הרווחים הכלכליים הישירים, גם קשר קרוב יותר ללקוחות שלו, ואת היכולת להכיר וללמוד את הרגליהם והעדפותיהם במדיה הדיגיטלית.
אבל ככל שהמוצר אותו מעוניין הארגון להציע מורכב יותר, כך גבוה יותר הסף שמאפשר פתיחה שלו לשימוש המוני. כיצד יכול ארגון בעל שירותים מתוחכמים לרתום את בתי העסק הקטנים, להעצים אותם ולהרוויח מכך? מה יעשו היצרנים הגדולים, הבנקים, גופים פיננסים וחברות הביטוח? הפתרון כנראה נמצא גבוה בענן.
המצפן: מה זה B2B?
B2B הוא קיצור ל-Business to Business. מדובר על כל פתרונות המחשוב שאמורים לפתור לארגון את הצורך לתקשר מול ארגונים אחרים איתם הוא עושה עסקים. הקשרים העסקיים רבים ומגוונים: לקוחות עסקיים, ספקים, שותפים, מתווכים (כגון סוכנים), affiliates וכו’. עוד על הנושא אתם מוזמנים לקרוא בערך B2B ב-wikIT.
פתרונות ה-B2B מיועדים לפתור כל מני בעיות של הארגון, ובעיקר: צמצום עלויות, קיצור וייעול תהליכים ושיפור שירות לקוחות. המטרה היא לקצר את שלבי הביניים שמאיטים את התהליך: שליחת הזמנות בפקס, הזנה ידנית כפולה במערכות של שני הארגונים שעושים עסקים, פערים במידע לגבי ניהול מלאי או זמינות של שירותים, ועוד.
יש בתחום הזה הרבה פתרונות שונים. החל מאינטגרציה ישירה (למשל EDI) המשך בפורטל B2B בו הארגון חושף מידע ושירותים והמשך באתרי B2B שמספקים זירת פעילות באינטרנט. כשמדברים על B2C (Business to Customer), מדברים על האינטראקציה הישירה בין הארגון ובין הלקוח הישיר שלו. במקרה של B2B, מדובר לעיתים קרובות בקשר בין ארגון ובין הארגונים שבסופו של דבר יהיו קשורים ללקוח הסופי.
צרכי המחשוב של העסקים הקטנים
עד עכשיו הסתכלנו על הנושא מנקודת המבט של הארגון הגדול, עכשיו נסתכל עליו לרגע מנקודת המבט של העסק הקטן. עולם ה-IT מציע כיום פתרונות רבים המאפשרים לעסק לתת שירות ברמה גבוהה יותר ללקוחותיו ולהתמודד טוב יותר עם התחרות בשוק. מערכות CRM לניהול שירות הלקוחות, מערכות ERP לניהול לוגיסטיקה, פיננסים ומשאבי אנוש, מערכות ניהול מסמכים, כלי BI למדידה ובקרה של תפקוד העסק שלו, תשתיות מחשוב כלליות כגון דואר אלקטרוני ועוד.
היבט חשוב נוסף למחשוב העסק הוא כמובן אתר האינטרנט שלו. לפי גוף המחקר פורסטר, עסקים קטנים מעורבים במדיה הדיגיטלית הרבה יותר מאשר הארגונים הגדולים. אתר האינטרנט מאפשר לבית העסק להגדיל את החשיפה שלו, לבצע עסקאות און-ליין ועוד.
אולם עבור עסקים רבים, העלויות הנדרשות להקמה ותחזוקה של מערכות מחשוב כאלו גבוהות מדי. נדרשת השקעה בחומרה ותוכנה, הן להקמה והן לתחזוקה של המערכות לאורך זמן.
מגבלה והזדמנות בצידה
תחום שירותי הענן יכול להפוך את הבעיה להזדמנות. רכישת תוכנה כשירות (SaaS), תשתיות כשירות (IaaS) או פלטפורמת פיתוח כשירות (PaaS) מאפשרות לעסק להשקיע בדיוק כמה שהוא צריך בשביל מחשוב וקידום העסק שלו, כולל היכולת להגדיל או להקטין את היקף ההשקעה במחשוב, על פי הצורך. ספקים הנותנים שירותי ענן היום כגון מיקרוסופט, אמזון, גוגל, SalesForce ועוד, מציעים פתרונות שונים.
אבל מה קורה כשבעל העסק מעוניין למכור או לשווק מוצרים מורכבים או בעלי שונות גדולה? הטיפול בקטלוגים מתוחכמים וניהול תהליכי רכש מול יצרנים גדולים, מעמידים חסם נוסף בפני העסק הבינוני והקטן. הם מהווים גם מחסום עבור היצרן שמעוניין לעבוד מול בתי העסק ישירות ולצמצם את עלויות התפעול שלו עצמו. זו ההזדמנות לארגון גדול מהסוגים שהזכרתי קודם לכן, ליזום הקמת ענן קהילתי לעסקים הקטנים מולם הוא עובד, ובכך לבדל את עצמו מול מתחריו, וליצור לעצמו פלטפורמה חזקה לשיווק המגיע עד הלקוח הסופי והיכרות ישירה איתו.
באמצעות מחשוב ענן, יכול היצרן לספק לשותפיו תשתיות מחשוב המותאמות לצרכיהם: מערכת ERP הכוללת קטלוג מלא של מוצריו; פתיחת הזמנות רכש ישירות במערכות המידע של היצרן ומעקב אחריהן; שירות לקוחות בליווי מאגר ידע רלוונטי ואתר אינטרנט הכולל את קטלוג המוצרים ותכנים רלוונטיים. האתר ומערכות המחשוב ניתנים כמובן להתאמה על-פי צרכי השותף (מבחינת מיתוג, תכנים, עבודה עם יצרנים נוספים וכד’), אולם הבסיס יוצר קשר חזק מאוד מול היצרן.
זהו פתרון מסוג B2B2C – תשתית אחת מארגון לארגון ובהמשך ללקוח. זוהי תשתית המייצרת סביבה אקולוגית התומכת בפעילות של הארגון. ליצרן שיעמיד תשתית כזו מובטח רווח תפעולי חשוב והוא ייעול תהליכי העבודה שלו מול שותפיו, באמצעות מערכת B2B בשליטה מלאה שלו. המערכות הלוגיסטיות של העסקים הקטנים בנויות מראש כך שידעו לדבר עם המערכות הפנימיות שלו. מבנה כזה גם ישפר מאוד את השירות ללקוח הסופי, בזכות היכולת להגיע לזמני תגובה מהירים מאוד.
דרך העצמה עסקית של שותפיו הוא ישיג נאמנות של השותף, עמדה תחרותית בשוק ותקשורת עם הלקוח הסופי, דרך הקהילה הנוצרת בענן שלו.
Comments