מי שעוסק בתחום מסויים, מקבל בשלב כלשהו את הרושם כאילו כל המונחים ששגורים בפיו, מוכרים וברורים לכל. במיוחד כשמדובר בבאזוורדס שנוהגים לתבל בהן כל משפט שני כבר כמה שנים. מדי פעם, כשיוצא לי לדבר עם מישהו מחוץ לשלולית, אני מבינה עד כמה המושגים האלו לא שגורים בפי כל, רחוק מכך. לפעמים זה רק המבט המזוגג בעיניים. ולפעמים הם מבקשים “רגע, תסבירי לי מה זה mashup” או “תסבירי לי מה זה SOA” או “תסבירי לי מה זה ה-linkedin הזה ששלחו לי לינק אליו”.
ולפיכף [תופים…] אני מכריזה על מדור חדש שייקרא “תסבירי לי”, ובמסגרתו אני אנסה להסביר מונחים שונים בתחום האינטרנט וה-IT, בשפה פשוטה עם כמה דוגמאות. נפתח במונח החביב “אפקט הרשת”.
אפקט הרשת
אפקט הרשת הוא מונח שמקורו בכלכלה, ומצביע על התרומה שיש לצרכן על הערך של מוצר או שירות עבור צרכנים אחרים. הרעיון הוא שככל שיש יותר משתמשים בשירות או יותר אנשים שצורכים מוצר מסויים, התועלת ממנו גדלה וכך גם הערך שלו. דוגמא קלאסית היא הטלפון – ככל שיותר אנשים ישתמשו בטלפון, כך הערך שלו עבור המשתמש היחיד עולה, כיוון שהוא יכול ליצור קשר דרך הטלפון עם יותר ויותר אנשים.
ברשת, יש הרבה דוגמאות לאפקט הרשת, ובמידה רבה, אפקט הרשת אחראי להרבה מאוד תופעות ב-web 2.0 שאינן ישימות בסביבות אחרות, גם אם הן דומות טכנולוגית (כמו אינטרא-נט פנים אירגוני). דוגמא טובה לאפקט הרשת באינטרנט, היא facebook, או רשתות חברתיות בכלל. נרשמתי לפייסבוק, ועכשיו אני רוצה להיות בקשר עם חברים שלי. ככל שיותר חברים שלי רשומים לפייסבוק, אני יכולה להיות איתם בקשר דרך האתר.
גם רשתות שיתוף קבצים מדגימות את אפקט הרשת. ככל שיותר אנשים משתפים סרט או שיר כלשהו, כך ניתן להוריד אותם בצורה יעילה, מהירה ואמינה יותר.
דוגמא נוספת לאפקט הרשת ניתן למצוא באתרים של מכירות פומביות ולוחות מודעות. גם שם, ככל שיש יותר משתתפים, כך ניתן לקבל ערך רב יותר. במכירות הפומביות בסופו של דבר לכל משתתף יש סיכוי לקבל מחיר טוב יותר על המוצר שהוא רוצה לרכוש, כיוון שיש ביקוש רב יותר ולכן גם היצע רב יותר. באתרים של לוחות מודעות, החשיפה לקהל גדול גורמת לכך שיש סיכוי גם להצעות פחות קונבציונאליות להצליח. זה קשור גם למושג שנקרא “הזנב הארוך” שבהזדמנות אחרת אסביר אותו.
סיפור נחמד שאני אוהבת לספר בהקשר זה, הוא הסיפור של
קייל מקדונלד, שבשנת 2005 העלה באתר קרייגסליסט, לוח מודעות אונליין פופולארי מאוד בארה”ב, מודעה ובה הציע להחליף אטב נייר אדום, במשהו טוב יותר. את עט הדג שקיבל תמורת האטב, הציע שוב להחלפה באותו אתר, וכן הלאה.
לאחר שנה אחת ו-14 החלפות, היה ברשותו בית בעיירה קטנה בקנדה, אותו קיבל תמורת תפקיד בסרט והיי פייב מקורבין ברנסן. הסיפור הפנטסטי הזה, יכול להתרחש רק ברשת שבה יש מספיק חשיפה ומספיק באז, שיגדילו את הסיכוי לכך שמישהו מספיק יתעניין במה שיש לך להציע, ובכך יגדל הערך של ההצעה שלך.
תגובות